5 Şubat 2013 Salı

BW on HANA'ya Geçiş İçin Nelere İhtiyacım Var?


Bu yazıda SAP NetWeaver BW Powered by HANA çözümüne geçiş için gerekli ön şartlardan bahsedeceğim. SAP NetWeaver BW ve SAP HANA veritabanı olmak üzere inceleyeceğimiz iki ana başlık mevcut. İstersenizönce BW tarafı ile başlayalım.

Gerek duyulan minimum SAP NetWeaver BW sürümü 7.3 SP5’tir. SAP HANA geçişinden bağımsız olarak BW 7.3’e upgrade için eski, rol bazlı yetkilendirmeleri BW 7.0 ile gelen analiz yetkilendirmelerine çevirmeniz gerekmektedir. BW 7.0 versiyonunda rol bazlı yetkilendirmeler kullanılabilirken, 7.3’te bu mümkün değildir. BW 7.3 bir Unicode sisteme ihtiyaç duymamaktadır. Bununla birlikte, SAP HANA’yı BW sisteminizin altında çalışan bir veritabanı olarak kullanmak istediğinizde SAP NetWeaver BW Unicode sisteme ihtiyacınız olacaktır. Olaya iyi tarafından bakınca veritabanı geçişinden önce Unicode çevrimi yapmak zorunda kalmayacaksınız. Mevcutta kullandığınız -Oracle gibi, IBM DB2 gibi- veritabanından SAP HANA’ya geçiş esnasında Unicode çevrimini kolayca yapabilirisiniz.

SAP NetWeaver BW sisteminizi SAP HANA veritabanı sunucusundan ayrı bir uygulama sunucusunda tutmanız gerektiğini unutmayın. Dahası, BW sisteminin üzerinde çalıştığı SAP NetWeaver ABAP stack, SAP NetWeaver Java stacktan ayrılmalı. Dual stack kurulumları SAP NetWeaver BW on HANA’da desteklenmiyor. Şu anda BW Accelerator kullanıyorsanız eğer, BW on HANA geçişinden sonra bu uygulamaya artık ihtiyacınız kalmayacak. Ayrıca,  kümelenmiş tablolar, SAP HANA database geçişinden sonra tüm sistem bellek içi çalışacağı için elimine olacak.

BW sisteminizi BW on HANA sistemine çevirdikten sonra InfoCubeler ve DataStore Objelerin (DSOs) HANA’ya optimize edilmiş InfoCubelere ve DSOlara çevrilmesi opsiyonel bir konudur. Veritabanı geçişinden sonra BW bakış açısıyla bakıldığında herşey aynıdır. SAP HANA veritabanı kullanılacağı için raporlamalar çok daha hızlı olacaktır. Bununla beraber, bellek içi uygulamaların avantajlarından daha fazla yararlanmak isterseniz InfoCube ve DSOlarınızı HANA’ya optimize edilmiş hale getirebilirsiniz. Bu geçişte önemli konu; 3.x dataflowların 7.x dataflowlara çevrilmesi gerektiğidir. Diğer türlü InfoProviderlarınız HANA’ya optimize hale getirilemez.

Hızlıca işin veritabanı boyutuna da bakalım. Gerekli olan HANA versiyonu SAP HANA 1.0 SP3’tür. Tüm SAP HANA sertifikalı donanım tedarikçileri SAP HANA donanımını SAP HANA veritabanı sistemi kurulu olarak size teslim edecektir.

Son olarak geçiş sonrası kullanmak istediğiniz tüm BW add-onlarını iyice düşünün. Her ne kadar SAP NetWeaver BW 7.3’ün ilişkisel veritabanı üzerinde çalışan versiyonlarında desteklenseler bile, bazı add-onlar BW on HANA sisteminde desteklenmemektedir.

Daniel Rutschmann’ın blog yazsının Türkçe’ye çevirisidir. İlgili yazının orijinaline http://www.saphana.com/community/blogs/blog/2012/03/14/what-do-i-need-to-move-to-sap-netweaver-bw-powered-by-sap-hana linkinden ulaşılabilir. Çeşitli terimleri Türkçe’leştirmeye çalışırken hatalar yapmış olabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder